dissabte, 12 de desembre del 2009

TERRAL DE L’HIVERN A BLANES II


Ara que s’apropa Nadal i amb ell la celebració de l’IGPVB, estem pensant altre cop en aquells matins freds de gener en el club. L’aire glaçat a les faldes del Montseny ve a buscar el caliu de la badia de Blanes, baixa resseguint la vall de la Todera fins a escampar-se sobre el blau del mar.
Aquest es el nostre terral.
He trobat referències escrites d’autors que també han deixat constància de les sensacions que aquest vent els ha produït.
Antoni Castejon, que va ser meteoròleg de TV3, “havia observat tot navegant per la costa que, en passar a l’altura de la desembocadura de la Tordera, en l’aigua del mar s’hi produïa –sense que baixés notablement el riu- una mena de reverberació que ell atribuïa al flux que, des del massís del Montseny, davallava lliscant pel curs fluvial”.
Així o recull un article del meteoròleg Blanenc Josep Pruna i Cortacans, en l’article “La meteorologia a Blanes”, Revista Blanda 1998
Qui millor ha sabut transmetre les sensacions d’aquest terral va estar Joaquim Ruyra, Marines i boscatges (1903), en el el rem de trenta-quatre.
“Marxàvem en popa, sense balanceigs, ni capbussades. L’airet, que venia de terra, tot fresc i flairós com si acabes de llevar-se d’un jaç d’herbes humides, s’esmunyia per sobre meu amb un palp de carícia”.
Aquest terral que buscarem un nou any a les aigües de la badia, en la celebració de l’International Grand Prix Vila de Blanes entre el 2 i el 5 de gener, que os porti els millors desitjos i felicitat. Bon Nadal !

1 comentari:

Carolina ha dit...

Bon Nadal, Oriol, per tú i també per tota la familia de la vela lleugera.
Que els teus desitjos personals de que tot vagi millor, que ben segur també incloen a tots els clubs de vela i a tots els regatistes, es facin realitat en el 2010.